Curs Resistències al Sistema Colonial

Comunitats antagòniques, cimarronatge i motins als segles XVII i XVIII

Del dijous 16 de febrer al 30 de març de 2023

Inscripcions

  • Inscripció normal 85€
  • Inscripció solidària 100€
  • Places becades a 0€
Procés d’inscripció

  1.  Omple el formulari amb les teves dades
  2. Ingresa la quantitat de la teva inscripció al número de compte corrent ES5330250011791400132658 (Caixa d’Enginyers)
  3. Envia a info@upa.cat el justificant de l’ingrés, i procedirem a matricular-te al curs.

En aquest curs s’analitzen els diferents grups humans que s’oposaren al sistema colonial atlàntic a Amèrica, oposició que, a vegades, fou frontal -atacs a enclavaments militars, viles i naus- i que, altres vegades, simplement consistí en una deserció o fugida cap a la selva o cap a illes oblidades.

Les persones que visqueren al marge o contra la societat colonial foren, entre d’altres, els bucaners, que esdevingueren pirates; els esclaus fugitius, agrupats en quilombos, i els indígenes, que hagueren de canviar hàbitat i costums per fer front a un nou enemic.

En cada sessió es descriurà la vida, la lluita i les aliances d’aquests grups en les diferents regions d’Amèrica: des de l’illa de la Tortuga i el Quilombo dos Palmares fins a l’Haití insurreccional i les tavernes de Nova York on mariners, prostitutes i esclaus conspiraren per rebel·lar-se.

Totes les sessions del curs, si no s’indica el contrari al programa), s’impartiran de forma presencial a La Comunal. Espai Cultural Cooperatiu del barri de Sants (Barcelona) els dijous de 18 a 20h

Coordinació: Rodri Robledal (professor dels cursos Gaudir UB)

Programa i Calendari

Totes les sessions es celebran a La Comunal. Espai cooperatiu (Riera d’Escuder 38, Sants, Barcelona), si no s’indica el contrari.

         
1ª SESSIÓ. 16 DE FEBRER [Sessió del curs] Naufragi del Sea Venture i bucaners terrestres de l’Illa Tortuga Rodri Robledal La Comunal
2ª SESSIÓ. 23 DE FEBRER
[Sessió del curs]
Conquesta, genocidi i resistència a Amèrica Miquel Izard (professor emèrit d’ Història d’América de la UB) La Comunal
3ª SESSIÓ. 2 DE MARÇ
[Sessió del curs]
La Cofraria del Germans de la Costa i altres pirates apàtrides. Rodri Robledal La Comunal
4ª SESSIÓ. 9 DE MARÇ
[Sessió del curs]
De Saint-Domingue a Haití: Conflicte i Revolució Javier Laviña (catedràtic emèrit d’ Història d’América de la UB) La Comunal
5ª SESSIÓ. 16 DE MARÇ
[Sessió del curs]
Resistència a l’esclavitud i comunitats cimarrones Rodri Robledal La Comunal
6ª SESSIÓ. 23 DE MARÇ
[Sessió del curs]
Implicació dels mercaders catalans en el tràfic d’esclaus Gustau Nerín (professor d’Història d’Àfrica de la UB) La Comunal
7ª SESSIÓ. 30 DE MARÇ
[Sessió del curs]
Mariners i taberneres contra el reclutament forçós. Rodri Robledal La Comunal

Professorat

  • Dr. Rodri Robledal, escriptor especialitzat en moviments socials i docent als cursos Gaudir de la Universitat de Barcelona: “Proletaris indomables, anarquistes i guerrillers” i “Maleïdes, arraconades i lluitadores socials”. Vinculat a l’okupació i al moviment anticapitalista, en l’actualitat és redactor de la revista Ekintza Zuzena. Ha participat en llibres de ficció, còmics i assajos sobre moments insurreccionals i la guerrilla a l’Uruguai. El novembre de 2022, va publicar Malditos de tierra y mar Comunidades y resistencias contra la explotación colonial. Ha signat alguns dels seus llibres com a Vescovi o Robi Cima Ron.
  • Dr. Miquel Izard, professor emèrit d’Història d’América de la UB.Miquel Izard va ser deixeble de Vicens i Vives i Pierre Vilar. Per la seva participació en la Caputxinada va haver d’exiliar-se a Veneçuela, on es va convertir en uns dels americanistes més respectats. Ha estat professor de més de tres mil alumnes, dels qui, segons les seves pròpies paraules, va aprendre moltíssim. Autor d’una vintena de llibres, els seus darrers títols són: Que lo sepan ellos y no lo olvidemos nosotros: el inverosímil verano del 36 en Cataluña; 1968: cuando se marchitó el rojo de las banderas i Agresores, resistentes y cimarrones.
  • Dr. Javier Laviña, catedràtic emèrit d’Història d’América de la UB, ha investigat la resistència i la reestructuració de poblacions afroamericanes, rebent diversos reconeixements ajuts per projectes arqueològics i recerques a arxius americans. Va ser assessor de la exposición “El món del 1714 a l’entorn de Barcelona” al Museu Història de Barcelona. Ha publicats títols com Resistencias esclavas en las Américas y De Saint-Domingue a Haití: Conflicto y Revolución.
  • Dr. Gustau Nerín, és professor d’Història de l’Àfrica a la Universitat de Barcelona, especialitzat en colonialisme i tràfic d’esclaus a l’estat espanyol. És autor de llibres com Traficants d’ànimes, Un guàrdia civil a la selva o Blanc bo busca negre pobre. Anteriorment ha estat professor a universitats de Montpeller (França), Bata (Guinea Equatorial), Foz do Iguaçú (Brasil).

Bibliografia