Curs de Pedagogia llibertària

Del 24 d’octubre al 12 de desembre de 2023

Inscripcions

Inscripció normal 85 €

Inscripció solidària 100€

Places becades a 0€ [consultar disponibilitat a: info@upa.cat]

A més a més ⇒ Apuntar-se al Curs de Pedagogia Llibertària implica un 50% de descompte a la quota de sòcies d’Aldarull, consulteu els detalls a llibreria@aldarull.org 

 

Passat, present i futur de la pedagogia llibertària

El curs es planteja com un debat sobre les transformacions educatives actuals des d’una perspectiva crítica i a partir de les aportacions i experiències passades i actuals vinculades a la pedagogia llibertària. Es començarà per fer una presentació del pensament anarquista i el seu desplegament a Catalunya, a finals i principis del segle passat. Després s’analitzaran les experiències pedagògiques de Francesc Ferrer i Guàrdia i la xarxa d’escoles racionalistes, destacant les seves influències en altres països. Es continuarà el curs amb l’explicació del que va significar el Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) l’any 1936, i les transformacions educatives i noves experiències dels anys 70. Per últim, es presentaran projectes educatius actuals que es vinculen al pensament llibertari i que aporten reflexions clau pel debat educatiu actual, travessat per l’hegemonia neoliberal i farcit d’actors, discursos i innovacions de dubtosos interessos.

Coordinació: Albert Torrent i Font. Col·lectiu La Pinya

Totes les sessions es realitzaran a la Llibreria Aldarull de 18 a 20h. Carrer Torrent de l’Olla, 72. 08012. Gràcia.

Sessió 1. Presentació del curs, introducció històrica.

Amb Albert Torrent i Rodrigo Robledal
Dimarts 24 d’octubre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Les idees i valors llibertaris  teoritzats per Bakunin, Kropotkin, etc. van a arribar a Espanya el 1868 de la mà de Giuseppe Fanelli, un delegat de la I Internacional. Aquests principis van arrelar amb força especialment a Catalunya on s’estava articulant un moviment obrer que protagonitzaria una de les revolucions de signe llibertari més profundes, extenses i transversals del panorama internacional. En aquesta sessió s’analitzaran les característiques i aspiracions d’aquest moviment que inspiraran les propostes educatives que abordarem al llarg del curs.

Sessió 2. Educació i anarquisme al s. XIX i XX a Catalunya: de Ferrer i Guàrdia al CENU

Amb Valeria Giacomoni
Dimarts 31 d’octubre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Francesc Ferrer i Guàrdia fou el gran artífex de la pedagogia llibertària de principis de s. XX a Catalunya i una figura clau del pensament i moviment anarquista. L’Escola Moderna es va convertir en un referent internacional i el seu tancament i l’assassinat del seu fundador van impulsar encara més un moviment pedagògic que marcaria la història de l’educació a Catalunya durant el primer terç del s. XX. La creació del CENU culmina aquest moviment generalitzant uns principis educatius que subvertien un panorama escolar segregador, autoritari i dogmàtic en mans de l’església. En aquesta sessió abordarem la figura de Ferrer i Guàrdia, els principis pedagògics que defensava, les conseqüències de la seva proposta, i el sentit i la rellevància del CENU.

Sessió 3. L’anarquisme als anys 70: el moviment d’Escoles en lluita

Amb Rodrigo Robledal i Albert Torrent
Dimarts 7 de novembre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Malgrat els assassinats, la repressió, l’oblit imposat i l’exili forçat dels llibertaris, als anys setanta el moviment ressorgeix i l’educació recupera part de la memòria. L’impuls per crear projectes i escoles de signe llibertari es manté tot i que la historiografia oficial no en recull el testimoni. En aquesta sessió es farà una aproximació a un moviment educatiu que s’inspira en els plantejaments anarquistes per articular una alternativa a la Renovació Pedagògica de signe burgès, liberal o “socialista” que encarnen els moviments de canvi educatiu hegemònics.

Sessió 4. Experiències actuals: La Pinya

Amb Albert Torrent (La Pinya)
Dimarts 14 de novembre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Tot i que les experiències dels anys 70 són poques i no tenen continuïtat, a principis dels anys 2000 un nou impuls de canvi educatiu reneix a Catalunya. Les successives reformes educatives de signe neoliberal dels anys noranta han sotmès l’escola a les formes més tradicionals fent despertar una nova voluntat per transformar el panorama educatiu. Enmig d’un incipient moviment heterogeni, sovint elitista, es crea a Barcelona un projecte vinculat als moviments socials, amb vocació transformadora i amb una clara identitat política: La Pinya. Després de 18 anys recull en un llibre la seva experiència amb la voluntat de compartir els aprenentatges, debats i reflexions que l’han configurat i que poden servir per a la creació i millora d’altres projectes.

Sessió 5. Experiències actuals: Arcàdia i El Planter

Amb Membres d’Arcàdia i del Planter
Dimarts 21 de novembre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Creats recentment, tot i que la llavor va ser plantada ja fa temps, Arcàdia (Can Batlló) i El Planter (el Montseny) són dos projectes educatius que amb la seva pràctica proposen formes educatives coherents amb els principis llibertaris i actualitzen l’aposta per una educació crítica i emancipadora des de la primera infància fins a la secundària. En aquesta sessió explicaran com, perquè i amb quina finalitat han nascut i s’estan desenvolupant en un context complex i en plena onada de canvi educatiu marcat pels postulats neoliberals i tecno-utòpics.

Sessió 6. Pedagogia llibertària i educació actual: un debat amb perspectiva internacional

Amb Albert Torrent i Maria Menegaki
Dimarts 28 de novembre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Hi ha projectes fora de Catalunya que s’identifiquin amb els principis de la pedagogia llibertària? Amb quines dificultats es troben? Quins debats els travessen? Quines crítiques reben? Quina importància i projecció tenen? A partir de l’experiència de Maria Menegaki a diferents projectes a Grècia, en aquesta sessió abordarem aquestes qüestions i realitzarem un debat col·lectiu sobre la vigència i actualitat dels principis llibertaris en educació.

 

Sessió 7. Sessió oberta i de valoració

Amb Albert Torrent i altres membres de l’equip docent
Dimarts 5 de desembre de 2023 de 18h a 20h a la Llibreria Aldarull

Aquesta podria ser una sessió opcional en què seguir amb el debat, impulsar la creació d’algun projecte entre els assistents al curs si es donés el cas o el que decidís el grup classe.

 

 

Participants

Albert Torrent

Coordinació

Llicenciat en filosofia per la UB, professor associat i doctorand a la UdG amb un tesi sobre canvi educatiu. El seu camp d’estudi és la renovació pedagògica i, en concret, les aportacions i experiències de la pedagogia crítica i llibertària. Membre de La Pinya des de 2009, recentment ha coordinat el llibre “La Pinya: història i reflexions d’un col·lectiu d’autogestió educativa” publicat a l’Editorial Descontrol.

Rodri Robledal

És professor dels cursos Gaudir UB “Proletaris indomables, anarquistes i guerrillers” i “Maleïdes, arraconades i lluitadores socials”. Vinculat a l’okupació i al moviment anticapitalista, en l’actualitat és redactor de la revista Ekintza Zuzena. Ha participat en llibres de ficció, còmics i assajos sobre moments insurreccionals i la guerrilla a l’Uruguai. El novembre de 2022, va publicar Malditos de tierra y mar Comunidades y resistencias contra la explotación colonial.

Valeria Giacomoni

Investigadora de la pedagogia llibertària i del seu desenvolupament, centra el seu interès en el vincle entre pedagogia i política en el passat i avui. Llicenciada en Filologia Hispànica, DEA en Història Contemporània, membre de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Al 2017 va publicar “Joan Puig Elías. Anarquisme, pedagogia i coherència” amb l’objectiu de recuperar la trajectòria pedagògica que des de Ferrer i Guàrdia porta a l’experiència revolucionària del 1936.

Maria Menegaki

Doctora en Antropologia Social i Cultural i llicenciada en Geografia, està interessada en la relació entre educació i canvi sociopolític. Després d’aprendre’n molt a través de l’etnografia escolar que va realitzar a Catalunya, ha tornat a Grècia amb l’objectiu de compartir allò après i convertir-ho en acció col·lectiva. Ha traduït el llibre “Aprendre Escoltant. Autonomia, educació i guerrilla a Kurdistán i Chiapas”, publicat per l’editorial autogestionada “Eutopia”.

Col·lectiu Arcàdia

Entre d’altres, format per Noemí Valero Caja, tècnica sociosanitària, mestra d’educació primària, especialista en neuroeducació i militant llibertària, i Joan Bardella Hernández, tècnic d’educació infantil, pedagog i militant llibertari. Tots dos fa vint anys que treballen per la consecució de l’Escola Arcàdia actualment ubicada a Can Batlló”.

El Planter

Espai d’autoaprenentatge autogestionat al Montseny centrat en l’etapa de secundària.