Seminari Internacional de Democràcia Comunal: ‘Com construïm un poder popular comunal?’

por | Jun 10, 2022 | 0 Comentarios

El proper dissabte 18 de juny de 2022 us convidem a gaudir i participar del Seminari Internacional de Democràcia Comunal. ‘Com construïm un poder popular comunal?’ que tindrà lloc a La Lleialtat Santsenca a les 16h de la tarda.

La trobada s’articula com un altaveu i com a expressió local del procés més ampli, i en construcció, de la Xarxa Internacional de Democràcia Comunal. Un envit de comunalització i debat sobre pràctiques polítiques anticapitalistes diverses i d’intercanvi d’experiències d’autogestió col·lectiva i de democràcia comunal des de diferents punts de la terra (Veneçuela, Xile, Kurdistan, USA, Argentina, Euskal Herria i Catalunya…)

El punt d’arrencada d’aquesta estructura es donà el passat octubre de 2021 amb la celebració del Primer Congrés Internacional sobre Democràcia Comunal a Hernani (Euskal Herria), i tindrà la seva continuïtat durant el Segon Congrés que es celebrarà a Xile el proper octubre de 2022.

Entremig i com a entreacte, per fer-se ressò local dels debats emergents, des de la Universitat Popular Autogestionada, en col·laboració amb la pròpia Xarxa Internacional i el suport de la Comunalitat de Sants Hostafrancs i La Bordeta, organitzem aquest seminari amb diferents ponències de luxe d’arreu i la moderació de la Gemma Garcia Fàbrega de La Directa.

El seminari alternarà les ponències de forma presencial i virtual, i es podrà seguir de forma simultània mitjançant els dos modes, clicant sobre el codi QR o en aquest enllaç.

En qualsevol cas, us hi esperem!

A) Objectius generals
1. Abordar i sistematitzar debats estratègics al voltant de diferents àmbits teòrics i polítics de la Democràcia Comunal, des d’un punt de vista local.
2. Visibilitzar en un espai comú aquelles expressions i pràctiques actuals que, des de diferents latituds i llenguatges, construeixen un horitzó de Democràcia Comunal.
3. Enfortir la convocatòria i la participació del II Congrés Internacional per la Democràcia Comunal (Xile, octubre 2022).

B) Eixos de treball
1. Construcció política de Poder Popular.
Aquí es recull la diversitat de plantejaments i pràctiques que hi ha a les esquerres anticapitalistes actuals, que abasten tant la crítica profunda a les renovades formes institucionals i de govern que organitza la dominació capitalista com la creació de noves institucions de contrapoder, o la presa i la transformació del poder constituït, sense deixar de passar per estratègies de doble poder o pels reclams i posicionaments al voltant de formes de justícia popular. En aquest sentit, les aportacions del Confederalisme Democràtic de Kurdistan, les Comunes Veneçolanes, les experiències municipalistes a Euskal Herria, les Juntes de Bon Govern zapatistes, o els qüestionaments que els feminismes populars han realitzat a la institucionalitat jurídica… expressen la necessitat de debat i aquesta pluralitat de plantejaments a compartir.

2. Construcció econòmica del Poder Popular.
La construcció econòmica es desenvolupa en un ampli ventall pràctic que inclou l’Economia Comunal, el cooperativisme, l’Economia Social i Solidària, l’Economia Popular i Comunitària, així com algunes polítiques públiques estatals que contribueixin a democratitzar i socialitzar l’economia, tant en un sentit de construir Economia Plural Transformadora, com de construir socialisme(s), i altres formes de distribuir la riquesa social.

 3. Construcció territorial del Poder Popular.
En aquest eix s’examina la intensa disputa pel territori que avui existeix al llarg del planeta entre, d’una banda, un capitalisme extractivista que a nivell global s’apropia violentament de la naturalesa com a recurs privatitzable i explotable; i, de l’altra, unes comunitats locals que assumeixen i defensen la condició de bé comú del territori i la naturalesa, indissociable de formes de vida justes i sustentables. Les pràctiques de sobirania alimentària, de l’agroecologia, de l’ecologisme popular, o dels ecofeministes són, precisament, indiscutibles esforços en aquest pla, que contraresten els mateixos esforços del capital per convocar “pactes verds” o, grollerament, només vestir-se de verd.