Taller de col·lectivització Love Lab o altres amors pel feminisme

25 de març, 2 i 8 d’abril 

Inscripcions:

Inscripció normal 30 €

Inscripció solidària 45 €

Places becades a 0€ [consultar disponibilitat a: info@upa.cat]

 

Procés d'inscripció

 

1. Omple el formulari amb les teves dades

2. Ingresa la quantitat de la teva inscripció al número de compte corrent ES5330250011791400132658 (Caixa d’Enginyers) 

3. Envia a info@upa.cat el justificant de l’ingrés, i procedirem a matricular-te en el curs

Les lectures feministes sobre l’amor en el marc de diferents disciplines: la filosofia, la literatura i el periodisme, ens permetran una expressió col·lectiva activista, artística i pràctica sobre l’amor.

Al llarg de diversos moments existencials emergeixen afinitats epidèrmiques, maneres de sentir que connecten entre pells, que són impossibles de capturar en els estrets canals dels amors-analògics de l’amistat, els amors-absoluts eròtics, o els amors-totalitaris de la família. En el taller/laboratori investigarem sobre aquests afectes oblidats i invisibles en les produccions culturals comercials que s’expressen i tenen lloc en els llindars, entre les llars i els encreuaments de carrers, entre les aules i les cantonades dels cafès o entre textos i xarxes.

La filosofia, la literatura i el periodisme feministes han denunciat les formalitzacions hegemòniques de l’amor, així com els seus efectes en els subjectes i en les seves relacions, tot visibilitzant llocs i espais en els quals esdevenen altres afectes i creant eines de resistència que permetin l’emergència i consolidació d’alternatives en el món i en la vida d’avui i amb la intenció del futur.

Objectius:

  • Conèixer textos i narratives d’altres afectivitats feministes filosòfiques, literàries i periodístiques.
  • Distingir entre amors analògics i modes de sentir afins per al feminisme.
  • Col·lectivitzar eines activistes i artístiques o artivistes de contacte en aquests llocs afectius intersticials.

Totes les sessions s’impartiran de forma presencial a La Comunal. Espai Cultural Cooperatiu (Riera d’Escuder 38, Sants, Barcelona) de 17 a 20 h.

Coordinació: Grup de Recerca Cos i Textualitats (UAB) 

 

PROGRAMA

Cada sessió es divideix en dos temps teoricopràctics. El primer, amb què iniciem el taller, dura vint minuts i es dedica a la lectura teòric-analítica. El segon dura una hora i s’obre a la construcció col·lectiva. Després d’un descans de vint minuts, es reprèn seguint la mateixa pauta.

El treball teòric-analític és a càrrec de les ponents i facilitadores de les sessions a través de diferents suports i recursos textuals i audiovisuals, així com la dinamització de les propostes de treballs pràctics i artístics. Les ponents i facilitadores integren el Grup de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona Cos i Textualitats.

 

Sessió 1. Filosofia 

Amb Begonya Saez Tajafuerce i Nieves Salobral Martin

Dilluns 25 de març de 2024 de 17 a 20h a La Comunal. Espai Cultural Cooperatiu

En la filosofia l’amor ha estat una de les preguntes crucials no sols per a pensar l’ètica i la política, sinó també per a qüestionar el saber en l’amor i l’amor en saber validat en els textos canònics, sovint a través d’una comprensió metafísica binària de subjectivitats jeràrquiques i contraposades, complementàries i amb aspiracions absolutes que han ocultat, reduït i perseguit altres formes relacionals.

Sessió 2. Literatura

Amb Carme Font Paz i Aina Pérez Fontdevila
Dimarts 2 d’abril de 2024 de 17 a 20h a La Comunal. Espai Cultural Cooperatiu 

Produccions artístiques com la literatura han reproduït molts dels discursos amorosos sentimentaliztats, abnegats i idealitzats de subjectivitats còmplices amb els discursos patriarcals fins als nostres dies amb l’objectiu que s’interioritzessin les seves pràctiques, però en els seus plecs feministes s’han revelat moltes expressions narratives resistents als amors o les amistats més oficialistes.

Sessió 3. Periodisme

Amb Catalina Gayà i Neus Molina
Dilluns 8 d’abril de 2024 de 17 a 20h a La Comunal. Espai Cultural Cooperatiu

El periodisme també ha estat partícip de divulgar els models amorosos més hegemònics en els formats de revistes del cor, els consultoris i altres productes per a afermar la mimesi d’estereotips que són sovint còmplices d’estratègies econòmiques reaccionàries, mentre que el periodisme feminista ha buscat al seu torn altres suports per a resistir la vigència d’aquests models i revelar altres històries afectives.

PARTICIPANTS

Begonya Saez Tajafuerce

Professora Agregada en el Departament de Filosofia de la UAB. Des de mitjan anys noranta es dedica a revisar el concepte d'identitat en clau feminista i interdisciplinària mitjançant l'aprofundiment en la consideració filosòfica del cos i de la diferència en termes contemporanis i emfatitzant la dimensió material i afectiva d'aquests.

Nieves Salobral Martin

Contractada Postdoctoral Margarita Salas per la UCM. A partir de la seva tesi doctoral, desenvolupa una recerca en el Departament de Filosofia de la UAB entorn del concepte d’amor, procurant així una revisió crítica del mateix i de la seva demarcació patriarcal a partir d’una genealogia relativa a treballs feministes de l’últim segle.

Carme Font Paz

Investigadora ICREA Acadèmia en el Departament de Filologia Anglesa en la UAB. Dirigeix des de 2019 el projecte europeu WINK, «Women‘s Invisible Ink: Trans-Genre Writing and the Gendering of Intellectual Value in Early Modernity«, subvencionat per l’European Research Council. Dirigeix el Grup de Recerca Cos i textualitats en la UAB.

Aina Pérez Fontdevila

Professora Agregada en la UAH, on integra el Grup de Recerca en Literatura Contemporània. Al fil de la seva tesi doctoral, realitzada en l’àmbit de la teoria de la literatura i centrada en els estudis tutorials amb perspectiva de gènere, les seves publicacions més recents es dediquen als estudis culturals i urbans en clau de gènere i sexualitat i a la representació i els efectes del poder en el discurs literari.

Catalina Gayà

Professora associada en el Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Docent en el Màster en Periodisme literari, comunicació i humanitats en la UAB. Dirigeix el programa Dones, la vida amb perspectiva de gènere a IB3 Ràdio. Ha dedicat les dues darreres dècades a rescatar històries esborrades de la història que, no obstant això, donen compte de com construïm la vida que portem.

Neus Molina

Licenciada en Humanitats i Periodisme i postgraduada en Polítiques Culturals Europees. Investigadora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB i professora de Gènere i Comunicació i Periodisme Cultural. Ha col•laborat com a periodista a La Directa, eldiario.es, el Diari Ara, Crític, RNE o Catalunya Ràdio, entre d’altres i com a responsable de comunicació en centres culturals com l’Ateneu de 9 Barris, el Santa Mònica o CaixaFòrum. Actualment, desenvolupa una tesi doctoral en comunicació, feminismes i democràcia cultural.