Presentació de la Universitat Popular Autogestionada a La Comunal de Sants

por | Oct 21, 2021 | 0 Comentarios

El dijous 14 vam començar el camí cap a la construcció de la Universitat Popular Autogestionada (UPA) amb la presentació del projecte a La Comunal. L’esdeveniment va ser tot un èxit, amb la presència d’una cinquantena de persones i un ambient molt enriquidor, que ens dona força i ens il·lusiona a seguir endavant. Moltes gràcies a totes les que vau venir i vau aportar el vostre gra de sorra. Ara, seguim!

Durant la sessió de presentació, a part d’explicar les formacions en curs, les grans línies, l’estructura i el procés de creació de la UPA, l’acte va comptar amb la participació de diferents espais de referència i projectes d’aprenentatge autogestionat i comunitari ja en funcionament. Les seves aportacions ens van demostrar la pluralitat i el grau de potencialitat que tenim (Ateneu Enciclopèdic Popular, Comissió formació de la XES, Laboratori d’Aprenentatge Comunitari –Site Size-, Seminari Taifa, Espais Crítics, Antiarq, Nociones Comunes –La Hidra-, Synusia, Universitat Lliure de Sants, Comissió formació CGT, Migress).

Més enllà d’explicar les seves pràctiques concretes, metodologia, filosofies formatives i models organitzatius, durant el debat van aparèixer propostes molt específiques de col·laboració amb la UPA, entre d’altres: la necessitat d’obrir espais intergeneracionals trencant l’especialització del coneixement, la vocació pràctica i al servei de les classes populars, el model d’autoaprenentatge comunitari, la necessitat d’anar més enllà del públic acadèmic, produir perspectives i coneixements comuns des dels moviments socials, construir una agenda política col·lectiva, fomentar la generació d’aliances amb altres parts del món aprofitant la tecnologia, la conveniència de tenir llicències lliures de codi obert i un repositori de materials d’accés obert, la necessitat de construir un espai autònom d’aprenentage més enllà dels interessos sectorials o partidistes, i moltes d’altres. També vam omplir un inventari de recursos a mancomunar per part dels col·lectius i entitats presents, que compartirem. Agraïm molt totes les propostes i mirarem d’incloure-les en el pla de treball de la comissió durant els propers mesos.

Encomiem també a tots els projectes col·lectius que van assistir a que es plantegin la seva participació a la Universitat, tant a nivell de proposició de cursos o activitats concretes d’aprenentatge, com d’adherir-se com a sòcies.

Podeu recuperar la presentació en vídeo al canal de Youtube de La Ciutat Invisible.